Μάθε καλά τον εαυτό σου για να μπορείς να τον πουλήσεις!

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Πώς μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον κάποιου όταν έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεση μας; Είτε πρόκειται για μια συνέντευξη εργασίας, κάποιο εταιρικό δείπνο ή μια διαπροσωπική μας σχέση, το να πείσουμε κάποιον πως είμαστε ο πιο ενδιαφέρον άνθρωπος που θα μπορούσαν να είχαν συναντήσει δεν είναι ό,τι πιο εύκολο.

Να ξέρεις πού θες να φτάσεις

Ποιος είμαστε, τι κάνουμε και τι θέλουμε να κάνουμε ή τι ψάχνουμε. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας, αλλιώς κανένας δε θα μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε εκεί. Οι ξεκάθαροι στόχοι φέρνουν ξεκάθαρες αποφάσεις και προσεγγίσεις και πιο ξεκάθαρο λέγειν. Όταν ξέρεις πού θέλεις να φτάσεις, το μυαλό σου λειτουργεί πιο οργανωμένα και είσαι πιο αποτελεσματικός.

Τόνισε τα δυνατά σου σημεία

Αφού ξεκαθαρίσεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία (βοηθάει πολύ και να τα καταγράψουμε), γράψε ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά σου που θεωρείς ότι σε ξεχωρίζουν από τους άλλους. Έτσι, θα κάνεις πιο ξεκάθαρο στον εαυτό σου τι είναι αυτό που σε κάνει μοναδικό. Συζήτησέ τα με τα άτομα που θες να «πουλήσεις» τον εαυτό σου, το ιστορικό εργασίας σου, το υπόβαθρό σου, τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σου, αλλά και τους στόχους σου.

Έχε ένα πλάνο

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός είναι το μεγαλύτερό μας όπλο. Το να πηγαίνουμε όπου φυσά ο άνεμος χωρίς πλάνο, δεν πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά. Αντίθετα, αφού θα ξέρεις τους στόχους σου και θα έχεις σχεδιάσει πώς θα τους φέρεις εις πέρας, ακόμα κι αν δεν τους πιάσεις, βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο για να καταφέρεις αυτό που θες. Δεν φτάνουν μόνο οι τακτικές, αλλά ένας τρόπος σκέψης που θα σου δίνει μακροχρόνια αποτελέσματα.

Λάθη που κάνουμε

  1. Προλογίζεις αρνητικά τις ιδέες σου

Σου έχει τύχει να έχεις μια σούπερ ιδέα για την δουλειά σου, αλλά οι αμφιβολίες σου και το άγχος ότι δεν θα αρέσουν στους υπόλοιπους να σε κάνουν να φτιάχνεις μια αρνητική εισαγωγή πριν τις παρουσιάσεις; Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε. Μην προκαταβάλλεις αρνητικά τους άλλους σχετικά με τις προτάσεις σου, διότι δείχνεις ότι δεν είσαι σίγουρος γι’ αυτές. Εάν δεν πιστέψεις πρώτα απ’ όλα εσύ σ’ αυτά που προτείνεις, πώς θα πιστέψουν οι άλλοι;

  1. Λες όχι σε νέες ευκαιρίες

Μην κλείνεις πόρτες από το άγχος σου ότι δεν θα καταφέρεις. Δεν είναι κακό να σπάσεις τη ρουτίνα σου και να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Με το να λες όχι σε κάθε νέα πρόταση χάνεις ευκαιρίες και δείχνεις ότι δεν μπορείς ή δεν έχεις τη διάθεση να κάνεις κάτι παραπάνω απ’ αυτό με το οποίο ασχολείσαι ήδη.

  1. Υποτιμάς τα επιτεύγματά σου

Αυτό το λάθος μοιάζει με το πρώτο (προλογίζεις αρνητικά τις ιδέες σου). Κανείς μας δεν θέλει να φαίνεται αλαζόνας και ότι υπερηφανεύεται συνεχώς για τα επιτεύγματά του, αλλά μην υποβιβάζεις συνεχώς ό,τι έχεις καταφέρει. Δεν είναι κακό κάποιες φορές να αναγνωρίζεις ότι αυτό που κατάφερες ήταν σημαντικό.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.